“Werken om werk te vinden, daar gaat het om”

Onze jobcoaches Sylvana en Charlotte bieden begeleiding aan werkzoekenden binnen het project van de VDAB-bemiddelingsvouchers. Arbeidskansen werkt hiervoor samen met de Sherpa-partners BLM, In-Z en Alternatief. Sylvana en Charlotte kunnen ondertussen terugblikken op heel wat succesvolle trajecten waarin ze werkzoekenden konden begeleiden naar duurzame tewerkstelling.

Intensieve begeleiding

Sylvana: “We werken op een intensieve manier met mensen samen. We zien hen elke week, waardoor je hen goed leert kennen. De mensen zeggen zelf ook dat ze het goed vinden om achter hun veren gezeten te worden in hun zoektocht naar werk. Ze moeten werken om werk te vinden. Het is een traject dat voor hen trouwens niet vrijblijvend is.”

Charlotte: “De opvolging in het vouchertraject is inderdaad heel intensief. We helpen mensen om een cv en motivatiebrieven op te stellen op hun maat, bereiden sollicitatiegesprekken voor, volgen sollicitaties op, bellen samen naar uitzendkantoren of potentiële werkgevers, en maken afspraken. We werken heel proactief in dit traject. De mensen krijgen opdrachten mee en zijn zelf zeer actief bezig met werk zoeken. Ze leren bovendien skills die waardevol zijn én blijven, ook nadat ze een job hebben gevonden. Zoals hoe je een formeel telefoongesprek voert en professioneel communiceert.”

Sylvana: “We werken voor dit project nauw samen met de jobcoaches en arbeidsbemiddelaars van BLM, In-Z en Alternatief. Het is heel fijn om ervaringen te kunnen uitwisselen. Soms brainstormen we over de mogelijke keuzes voor de mensen die we begeleiden of over de beste aanpak.”

Succesverhalen

Sylvana: “We hebben al een heel aantal mensen kunnen helpen binnen de voucherprojecten. Twee mensen die ik begeleidde, vonden al na het tweede gesprek een job. En ik coachte ook een jonge man die niet goed wist welke richting hij uit wilde gaan. Ik bezorgde hem een vacature voor een tijdelijke job, omdat ik daarin wel een match zag met zijn profiel. Hij mocht beginnen … en hij is er uiteindelijk gebleven!”

Charlotte: “Ik begeleidde een meisje dat niet meer in een bepaalde sector wilde werken. Ik bracht haar toch in contact met een potentiële werkgever. En de liefde voor de sector kwam terug! Na twee weken waren de twee partijen ervan overtuigd dat ze toch samen wilden verdergaan via een IBO-contract.”

Klankbord

Charlotte: “Sommige mensen komen bij ons nadat ze al veel sollicitaties achter de rug hebben, zonder resultaat. We zijn dan een klankbord en praten met hen over de frustraties die ze voelen. Als je 60+ bent, is het bijvoorbeeld niet meer zo evident om een potentiële werkgever te overtuigen. Hoe jammer dat ook is, want we weten dat deze

mensen vaak veel nuttige ervaring hebben. Soms geraken mensen ontmoedigd en dan zijn wij er om hen aan te moedigen om door te zetten. Motiveren is een belangrijk aspect van wat we doen.”

De VDAB-bemiddelingsvoucher is er voor mensen die intensieve tot zeer intensieve ondersteuning in arbeidsbemiddeling nodig hebben. Na doorverwijzing van VDAB kun je als werkzoekende contact opnemen met een partner naar keuze om samen een begeleiding op te starten. Meer weten? Neem dan gerust contact op via 0477 53 25 08 of voucher@alternatiefvzw.be.

Dit bericht delen

Meer nieuws over Arbeidskansen